Skoči do osrednje vsebine

Delo: nadzor zaradi pozivanja k nestrpnosti

Agencija odgovarja novinarki Dela Anji Intihar

Prosila bi za odgovor na nekaj novinarskih vprašanj glede prijave zaradi pozivanja k nestrpnosti in neenakopravnosti v oddaji Faktor, ki jo je vodila Norma Korošec, in sicer: Kaj ste ugotovili po prejeti prijavi? Ali ste oz. še boste sprožili inšpekcijski nadzor nad izvrševanjem Zakona o avdiovizualnih medijskih vsebinah?

Agencija je na podlagi prijave začela inšpekcijski postopek, ki je v teku, zato ga ne komentira.

V kolikor bo inšpekcijski nadzor sprožen, kakšen je nato nadaljnji postopek? Kakšne so sankcije, če se izkaže, da je šlo za kršitve? Sankcije voditeljici, odgovornemu uredniku in oz. izdajatelju programa. Gre za denarne kazni?

V primeru zaznane krštive agencija izda odločbo in naloži ukrepe za odpravo nepravilnosti in pomanjkljivosti na podlagi 39. člena Zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah, pri tem pa upošteva načelo sorazmernosti, kot ga določa 7. člena Zakona o inšpekcijskem nadzoru (ZIN). Ukrepi se lahko izrečejo zgolj proti izdajatelju TV programa, ne pa proti fizičnim osebam, saj odgovornost za spoštovanje konkretne določbe nosi izdajatelj medija. Globe za zadevno kršitev zakonodaje niso predpisane.

Agencija svoje odločitve iz postopkov nadzora sicer ažurno objavlja na spletnih straneh agencije.

 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava