Skoči do osrednje vsebine

Agencija odgovarja Delu na vprašanja v zvezi s predlogom novega Zakona o medijih

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije odgovarja na vprašanja novinarke Barbare Eržen:

Glede na to, da AVK tudi ob javni razpravi zakona o medijih navaja, da ni primeren organ za presojanje koncentracije lastništva v medijih ter da za to že obstaja usposobljen organ, me zanima, ali bi lahko to - v primeru dogovora - počeli vi? Kako sicer presojate trenutno določena merila v zakonu o medijih?

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije v zvezi z vašim vprašanjem sporoča, da iz javno objavljenega predloga zakona o medijih izhaja, da je koncentracijo v medijih treba priglasiti Javni agenciji Republike Slovenije za varstvo konkurence oziroma AVK. Agenciji drugačne rešitve tega področja v okviru priprave tega zakona niso znane. Odločitev o določitvi institucije za presojo medijske koncentracije je v rokah snovalca zakona oziroma Ministrstva za kulturo.

Agencija tudi sporoča, da po trenutno veljavnem Zakonu o medijih (ZMed), ki je v tem delu nespremenjen zadnjih 20 let, ni usposobljen organ za presojanje koncentracije lastništva v medijih. Agencija namreč sodeluje v postopkih omejevanja medijske koncentracije na podlagi 58. člena ZMed na način, da Ministrstvu za kulturo, ki vodi postopke koncentracije, posreduje podatke o geografski pokritosti prebivalcev z analognimi radiodifuznimi frekvencami radijskih in televizijskih programov. V postopkih varstva konkurence, ki jih vodi AVK, pa agencija posreduje podatke, v kolikor je v tem postopku zanje zaprošena.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava