Skoči do osrednje vsebine

Evropska Komisija predstavila strategijo za digitalno prihodnost Evrope

Evropska komisija je predstavila strategijo za digitalno prihodnost Evrope, s katero si prizadeva, da bi Evropa postala pomembna igralka na digitalnem področju.

Digitalni sveženj sestavlja sporočilo EK o oblikovanju digitalne prihodnosti Evrope, Strategija o izboljšanju dostopa do množičnih podatkov in njihove uporabe ter Bela knjiga o umetni inteligenci, s katero je EK začela 12 tedensko javno posvetovanje o ureditvi tega področja. EK pri tem izpostavlja nujnost pravega ravnotežja med pretokom in široko uporabo podatkov ter ohranjanjem visokih varnostnih in etičnih standardov.

Namen skupne evropske strategije je spodbuditi oblikovanje evropskih digitalnih prvakov, ki bi se lahko postavili ob bok ameriškim tehnološkim velikanom, kot so Google, Facebook in Amazon, ki v tem trenutku izkoriščajo pretežen delež zbranih podatkov na svetu. Eden ključnih delov strategije je tako izboljšanje uporabe množičnih podatkov. Večina zbranih podatkov se zdaj ne uporablja, zaradi česar ostaja neizkoriščen ogromen potencial. Namen EK je tako vzpostavitev posebnih podatkovnih prostorov, kjer se podatki ne bodo le shranjevali, temveč tudi delili in tako prispevali k inovacijam na različnih področjih.

Visoke varnostne in etične standarde želi EK zagotoviti na celotnem področju digitalnih tehnologij, še zlasti pa na področju umetne inteligence, ki bistveno spreminja način komuniciranja, življenja in dela, medtem ko internet stvari (IoT) povezuje ljudi in stvari na nov način ter zbira vedno več podatkov. Eden trenutno najbolj spornih elementov umetne inteligence je tehnologija za prepoznavanje obraza. Uporaba te tehnologije zasebno za zagon pametnega telefona ali uporaba v javnem prostoru za preverjanje potnikov sta dve popolnoma različni stvari, zato bo ureditev tega področja eno ključnih vprašanj v 12 tedenski javni razpravi.

Prepoznavanje obraza za biometrično identifikacijo na daljavo je trenutno z Uredbo EU o varstvu osebnih podatkov (GDPR) prepovedano in se lahko uporablja le v izjemnih in ustrezno utemeljenih primerih, zato želi EK sprožiti široko razpravo o tem, katere okoliščine lahko upravičijo izjeme pri njegovi uporabi. S strategijo za digitalno prihodnost Evrope naj bi vzpostavili ekosistem zaupanja in ekosistem odličnosti. Pri urejanju področja umetne inteligence mora zato biti temeljno načelo, da so pravila sorazmerna s tveganji – več tveganj pomeni strožja pravila in obratno.

V prihodnjih mesecih bo EK predlagala tudi zakonodajo za delovanje tehnoloških velikanov v EU. Velikim ameriškim tehnološkim podjetjem grozijo ostrejša pravila in kazni, če ne bodo ustrezno ukrepala proti sovražnemu govoru in dezinformacijam. EK pri tem poziva podjetja k spoštovanju evropskih pravil in prevzemu odgovornosti.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava