17. maj je svetovni dan telekomunikacij in informacijske družbe

Svetovni dan telekomunikacij in informacijske družbe obeležujemo vse od leta 1969, kot spomin na podpis prve mednarodne telegrafske konvencije in ustanovitve Mednarodne telegrafske zveze pred 155 leti, 17. maja 1865.

Rdeča nit letošnjega svetovnega dneva telekomunikacij je povezana z digitalnimi tehnologijami za starejše in zdravim staranjem, tako so v ospredju teme v povezavi z digitalnim razkorakom starejših zaradi neuporabe sodobnih tehnologij in pa teme o priložnostih v povezavi s storitvami za starejše.

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije izvaja različne aktivnosti, ki prispevajo k boljši povezljivosti. Med drugim v povezavi z zagotavljanjem univerzalne storitve, kjer je osnoven nabor telekomunikacijskih storitev, ki vključuje tudi širokopasovni dostop s hitrostjo 10/1Mbit/s, po dostopni ceni zagotovljen vsem prebivalcem na lokaciji njihovega stalnega prebivališča ne glede na geografsko lego. Prav tako to počne s spodbujanjem souporabe in skupnih investicij za pocenitev gradnje in spodbujanje investicij (portal infrastrukturnih investicij in Geoportal), pa tudi z regulacijo operaterja s pomembno tržno močjo, s čimer pripomore k boljši izkoriščenosti obstoječih in novih infrastrukturnih omrežij, ter z ustreznim podeljevanjem radijskih frekvenc za javne mobilne storitve, vključno s tistimi, primernimi za 5G tehnologijo, kjer z dodatnimi obvezami za operaterje stremi k pravočasni uvedbi novih tehnologij in boljši pokritosti ozemlja Republike Slovenije.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava