Direktorica agencije Tanja Muha o pomenu predpisov in ravnanja na področju korporativne varnosti v prihodnje

Direktorica Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije mag. Tanja Muha se je v okviru 13. mednarodne konference z naslovom »Dnevi Korporativne varnosti 2022« udeležila okrogle mize o pomenu zakonodajnih sprememb v okviru EU, ki so ključne na področju zagotavljanja odpornosti kritične infrastrukture, kibernetske varnosti in brezpilotnih letal.

Udeležencem je predstavila glavne pričakovane spremembe predpisov iz pristojnosti Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (AKOS), spregovorila pa tudi o tem, kaj bo prinesel dopolnjen Zakon o elektronskih komunikacijah za boljšo učinkovitost na področju kibernetske varnosti.

Ker je mednarodni okvir za regulacijo tega področja zelo pomemben za enoten pristop držav članic, AKOS tudi sopredseduje ekspertni delovni skupini BEREC (Organ evropskih regulatorjev za elektronske komunikacije), ki se ukvarja prav z vprašanjem kibernetske varnosti 5G omrežij. AKOS pa je vključen tudi v sodelovanje v ENISA delovnih skupinah. »Glede na to, da se z digitalizacijo in uvedbo 5G omrežij ukvarjajo vsi segmenti družbe, je vedno bolj pomembno povezovanje sektorskih regulatorjev med seboj in na nivoju EU«, je ob tem poudarila direktorica AKOS Tanja Muha.

Izpostavlja še, da lahko znotraj države veliko naredimo na zakonodajni ravni, in sicer s tem, da so zakoni in podzakonski akti ustrezno spisani ter se tudi pravilno in dosledno uporabljajo v praksi. Pomembno je tudi spodbujanje informacijske pismenosti prebivalstva in podjetij, dobro sodelovanje vseh pristojnih organov, potrebno pa bi bilo oblikovati nekakšen forum za vzpostavitev stalnega sodelovanja na nacionalnem nivoju. AKOS si prizadeva tudi za to, da ima z deležniki vzpostavljeno redno, preventivno sodelovanje.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava