Skoči do osrednje vsebine

Agencija pristopa k vseevropski kampanji: Trajnostno je novo pametno

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenija obvešča javnost, da se pridružuje kampanji Organa evropskih regulatorjev za elektronske komunikacije BEREC o spodbujanju trajnostne rabe naprav informacijskih in komunikacijskih tehnologij (IKT), kot so pametni telefoni, računalniki, tablice.

Kampanja je namenjena vsem državljanom v EU, njen cilj pa je spodbuditi uporabnike k trajnostnemu ravnanju in jim omogočiti več informacij o okolijskih vidikih digitalnih tehnologij. Cilj kampanje je tako tudi širjenje zavedanja o pomembnosti trajnosti in transparentnosti v digitalnem svetu in spodbujanje uporabnikov k odgovornemu ravnanju z elektronskimi napravami.

Zeleni prehod je namreč pomemben za evropske državljane, ki želijo imeti dejavno vlogo pri doseganju svetovnih okolijskih ciljev, kažejo tudi raziskave Eurobarometra. Kar 88 % Evropejcev podpira cilje zelenega prehoda, 77 % pa jih čuti osebno odgovornost za ukrepanje za omejitev podnebnih sprememb. Vendar se tisti, ki želijo k temu prehodu dejavno prispevati, pogosto srečujejo z ovirami, predvsem v obliki nezadostnih informacij o vplivu izdelkov na okolje ter zaradi pomanjkanja primerljivosti in zanesljivosti takih informacij. Velik izziv za okolijske cilje predstavljajo nepoštene tržne prakse, zlasti tiste, povezane z načrtovano zastarelostjo. Prav tako je na trgu ogromno naprav, ki jih ni enostavno reciklirati, proizvajalci in trgovci pa se pogosto poslužujejo zelenega zavajanja.

Zato bo agencija s skupnimi ugotovitvami in sporočili BEREC, ki zajemajo orodja iz evropskega zelenega dogovora za trajnostne digitalne naprave, konkretne napotki za njihovo čim daljšo uporabo ter nasvete za ravnanje z njimi, v prihodnjih tednih nagovarjala uporabnike na svojih omrežjih na računu X in Linkedin, s tem pa nadaljevala tudi po koncu skupne kampanje evropskih regulatorjev s področja elektronskih komunikacij. Z majhnimi koraki v vsakdanjem življenjskem slogu lahko namreč vsakdo prispeva k bolj trajnostno naravnani prihodnosti.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava