Skoči do osrednje vsebine

Agencija prek portala MiPi pomembno prispeva k ozaveščanju o varni rabi interneta

Ob dnevu varne rabe interneta. ki ga obeležujemo 6. 2. 2024, Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije obvešča javnost, da je na portalu Medijska in informacijska pismenost (MiPi) objavila pregled napotkov, namenjenih temi, ki je v središču tokratnega dneva varne rabe interneta, to je spletno nasilje. Tako agencija svetuje, na katerih virih se lahko uporabniki o tej temi najbolje poučijo, v kakšnih oblikah se ta v vse večji meri pojavlja na omrežjih, kako jih prepoznati, ter kam se obrniti po znanje ali pomoč.

Spletno nasilje pomeni vsako zlonamerno in ponavljajočo se uporabo informacij ter komunikacijske tehnologije z namenom, da bi drugemu škodovali, ga ponižali, dražili, zasmehovali, grozili oziroma ga na katerikoli drug način prizadeli. Tako zajema:

  • anonimna sporočila,
  • deljenja posnetkov brez privolitve,
  • sovražni govor ali žalitev,
  • spodbujanja skupinskega sovraštva,
  • spodbujanja nasilnih napadov na zasebnost kot na primer: javno objavljanje osebnih podatkov ali celo prevzem identitete žrtve, vdora na zasebno elektronsko mesto, npr. elektronska pošta, profil na družbenem omrežju, vdor v spletne učilnice in sestanke,
  • ustvarjanje spletnih mest, ki vsebujejo besedila ali slike na račun norčevanja iz druge osebe,
  • zalezovanja, nadlegovanja, izsiljevanja, na primer prek neposrednega sporočanja ali elektronske pošte,
  • izključitev prijateljev iz skupnega socialnega kroga,
  • spolno nadlegovanje.

Dan varne rabe interneta praznujemo v približno 180 državah iz celega sveta, vsako leto na torek v drugem tednu februarja. Agencija na portalu MiPi ob tem dnevu obvešča o aktivnostih, ki jih za namen večje ozaveščenosti o letošnji temi, to je spletnem nasilju, pripravljajo partnerji portala, skozi vse leto pa svoje bralce obvešča o vseh izzivih sodobnega časa in hkrati ponuja nasvete in rešitve za kosanje z njimi.

Agencija ima sicer ključno vlogo pri spodbujanju varne uporabe interneta v Sloveniji, saj regulira ponudnike internetnih storitev na način, da ti spoštujejo varnostne standarde ter varujejo uporabnike pred škodljivimi vsebinami in kibernetskimi grožnjami.

 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava