Agencija odgovarja novinarski portala Eko dežela Barbari Rudolf.

Po uradnih informacijah naj bi Slovenija izvedla prvi razpis za frekvence 5G predvidoma v začetku 2021. Pretekli teden pa je Telekom Slovenije objavil, da ima prvi v državi komercialno omrežje 5G. Zanima nas, ali to drži?

Kot je agencija že večkrat javno pojasnila, je začela s pripravo večfrekvenčnega javnega razpisa z javno dražbo, na katerem namerava ponuditi frekvenčne pasove 700 MHz, 1500 MHz, 2100 MHz, 2300 MHz, 3600 MHz in 26 GHz, med katerimi so frekvence v pasovih 700 MHz, 3600 MHz in 26 GHz predvidene tudi za novo tehnologijo 5G. Javni razpis bo predvidoma objavljen oktobra/ novembra 2020, dražba pa naj bi se predvidoma začela januarja/ februarja 2021.

Ob tem agencija posebej poudarja, da skladno zakonodajo podeljuje frekvence za mobilne tehnologije tehnološko nevtralno. To pomeni, da bodo frekvence podeljene za vse mobilne tehnologije. Tehnološka nevtralnost pa velja tudi za že podeljene frekvence, s katerimi razpolagajo operaterji. Skladno z zakonodajo in izdanimi odločbami o dodelitvi frekvenc lahko operaterji na frekvencah uporabljajo različne mobilne tehnologije (UMTS ali 3G, LTE ali 4G, 5G...), kar pomeni, da operaterji lahko nove tehnologije, vključno s 5G, uporabljajo tudi na frekvencah, ki jih že imajo.

Kot je razvidno iz medijskih objav in sporočil Telekoma Slovenije, je ta na obstoječih 150 baznih postajah in v obstoječem frekvenčnem spektru 2600 MHz, ki ga uporablja tudi za omrežje četrte mobilne generacije (4G), vzpostavil omrežje pete mobilne generacije (5G). Po lastnih navedbah, naj bi z nadgrajenim omrežjem dosegal okoli 25-odstotno pokritost.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava