Skoči do osrednje vsebine

Agencija odgovarja Dnevniku v zvezi s televizijskim prenosom Svetovnega prvenstva v košarki 2023

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije odgovarja na vprašanja novinarke Dnevnika Anje Hreščak.

Sportklub ima med drugim v lasti pravice predvajanja tekem prihajajočega svetovnega prvenstva v košarki, prenos dogodka je preprodal tudi Šport TV, ki pokriva večji del države; Šport TV bo tako prenašal tekme slovenskih košarkarjev, ostale tekme bodo na programih SK. Že zdaj pa je jasno, da vsi državljani tekem ne bodo mogli gledati, saj je to odvisno od telekomunikacijskega operaterja, ki jim nudi te storitve: med drugim Sport Kluba in Šport TV nimajo naročniki T2. Kako na AKOS komentirate ta "zaplet", torej, da ogled tekem nedvomno ne bo omogočen vsem državljanom?

- Lahko govorimo o diskriminaciji določenih državljanov, neenakem dostopu do pomembnih športnih dogodkov (ki so nedvomno nacionalnega pomena)? Prosim za komentar.
- Menite, da bi bilo bolj smotrno, če bi tekme prenašala nacionalna televizija?
- Kako tukaj vidite vlogo AKOSA pri enakovrednem dostopu do ogleda, spremljanja pomembnih športnih dogodkov?
- kakšne vzvode ima država preko recimo AKOSa, da v tem primeru intervenira in omogoči ogled tekem širšemu krogu državljanov?

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije sporoča, da je vloga agencije glede te teme nadzorna. Agencija je zadolžena za nadzor nad 34. členom Zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah (ZAvMS), ki določa pogoje za prenos pomembnejših dogodkov s seznama najpomembnejših dogodkov. Na tem seznamu je tudi prenos svetovnega prvenstva v košarki, in sicer, tekme slovenske reprezentance, četrtfinale, polfinale, tekma za tretje mesto in za finale. Iz javno dostopnih sporedov televizijskih programov je razvidno,  da bo vse tekme slovenske reprezentance predvajal program Šport TV1.


Zakon določa, da lahko dogodek, ki se nahaja na seznamu najpomembnejših dogodkov, prenaša izdajatelj televizijskega programa, ki izpolnjuje zahteve po dostopnosti programov 75 odstotkom prebivalcev Republike Slovenije. Ta pogoj lahko doseže prek nacionalnega prizemnega radiodifuznega omrežja ali prek operaterjev elektronskih komunikacij. Tu pa mora biti televizijski program na voljo v takšni shemi operaterja, ki je dostopna vsem njegovim naročnikom storitve televizije.


Agencija ne more prejudicirati morebitne kršitve zakona, saj lahko tak nadzor zgoraj opisanih pogojev izvede šele takrat, ko pride do prenosa nekega televizijskega dogodka. Okoliščine prenosa se namreč lahko spremenijo vse do začetka prenosa dogodka. ZAvMS vsebuje takšne pogoje za prenos, ki se lahko tudi dnevno spreminjajo, na način, da izdajatelj izpolni pogoje za prenos dogodka ali jih ne (npr. pokritost prebivalcev Republike Slovenije glede na število naročnikov televizije pri operaterju, vrsta televizijske sheme operaterja in podobno).


Agencija se zaveda pomena prenosov odmevnih športnih dogodkov za prebivalce, zlasti z udeležbo slovenskih reprezentanc, zaradi česar tudi veljajo pogoji prenosa za čim večji doseg prebivalcev. Agencija tako dogajanje spremlja in bo, v skladu s svojo nadzorno funkcijo, v primeru prejema prijave suma kršitve zakona ali na podlagi lastne prepoznave kršitve, ukrepala v skladu s svojimi pristojnostmi.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava