Skoči do osrednje vsebine

Agencija odgovarja na vprašanja Žurnala24 v zvezi z zatemnjevanjem televizijskih programov

Agencija odgovarja na vprašanja novinarja Gregorja Prebil iz Žurnala24 v zvezi z zatemnjevanjem televizijskih programov.

 

Bralce je zmotilo predvsem to, da niso zatemnjene le tekme, ampak tudi studijski program. Ali je to kakorkoli sporno in zakaj je dovoljeno zatemniti studijski program, glede na to, da iz Nemčije poročajo številne medijske hiše in njihovi prispevki niso zatemnjeni? Ali je sploh dovoljeno ob zakupu pravic za prenos tekmec zahtevati tudi pravico do zatemnitve studijskega programa, kjer ne poteka prenos tekem, ampak le analiza tekme in raznorazni novinarski prispevki.

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije pojasnjuje, da je to povezano z zakupljenimi pravicami za prenos športnega dogodka, ki so predmet pogodbenih razmerij med izdajatelji televizijskega programa in imetniki avtorskih pravic za prenos športnega dogodka. Posledično agencija tega področja ne more regulirati, niti sprejemati pritožb oziroma prijav, saj nima pristojnosti nadzora nad zakupi ekskluzivnih avtorskih pravic do prenosa teh dogodkov, tako je tudi v primeru tokratnega evropskega nogometnega prvenstva.

Gre za pogodbe o zakupu pravic za prenos med izdajatelji televizijskih programov in imetniki avtorskih pravic za prenos športnega dogodka. Od obsega nakupa pravice je odvisno, kaj vse ta zajema in kako bo imetnik avtorskih pravic uveljavil svoje pravice. Predmet pogodbe o predvajanju dogodkov je lahko denimo celotni paket tekem, posamične tekme, lahko pa ta pravica poleg prenosa dogodka vključuje tudi posnetke in studijske oddaje. Zato lahko, kot povprašujejo bralci vašega medija, prihaja tudi zatemnitev studijskega programa.

Če imetnik pravice zahteva, da izdajatelj televizijskega programa določeno avtorsko zaščiteno programsko vsebino predvaja le na določenem geografskem območju, je izdajatelj tega programa to dolžan spoštovati, posledično pa tudi vsi operaterji, ki njegov televizijski program predvajajo izven tega geografskega območja.

Kdo točno je zahteval, da se zatemni studijski program HTV 2?

Pravice prenosa se praviloma prodajajo za posamezno geografsko območje, državo ali regijo. Agencija tako pojasnjuje, da zatemnitev tujega programa v programski shemi operaterja običajno zahteva oziroma ima pravico zahtevati izdajatelj televizijskega programa, ki je te pravice za prenos  dogodka za določeno geografsko območje tudi kupil, saj mora spoštovati zahteve imetnika pravic. Če se njegov program predvaja tudi na območjih, za katere pravic ni pridobil, mora poskrbeti, da te vsebine tam niso vidne. Posledično od operaterjev oziroma ponudnikov storitev televizijskih programov zahteva zatemnjevanje svojih televizijskih programov, ko ti prenašajo dogodek v drugi državi.

Poenostavljeno, če denimo HRT zakupi prenos nekega športnega dogodka za območje Republike Hrvaške, morajo operaterji, ki v Republiki Sloveniji v svojih programskih shemah ponujajo programe HRT, v času, ko je na sporedu prenos tega športnega dogodka, v aktualnem obdobju je to torej evropsko nogometno prvenstvo, zatemniti vsebino HRT, saj ta ni zakupil pravice za prenos dogodka tudi v Sloveniji, pač pa na Hrvaškem.

Kot že povedano, agencija vpogleda v poslovne dogovore med izdajatelji televizijskih programov in imetniki avtorskih pravic za prenos športnega dogodka nima, tako ne more biti seznanjena z obsegom in pogoji pravic za primer, ki ga navajate, torej za televizijski program HTV 2.

Ali ste zahtevo o tem, da je zatemnjen tudi studijski program na HTV 2 odobrili na AKOS-u? Preveril sem program na HTV 2 in konkretno v primeru iz srede, imajo nogometni program iz Eura od 14.00 do 23.49 ure, kar pomeni, da bo HTV zatemnjen praktično 10 ur. Prvenstvo traja tri tedne. Ali je to sorazmerno z zahtevami tistega, ki je zakupil pravice za prenos tekem?

Agencija na področju zatemnjevanja programov, kot je pojasnjeno v prejšnjih odgovorih, nima zakonskih pristojnosti. Kakšna je zahteva imetnika avtorske pravice za prenos športnega dogodka do operaterja ali ponudnika storitev televizije, je v celoti odvisno od imetnika pravice in določil pogodbe o zakupu pravic za prenos.

Ali lahko naročnik, na primer nekdo, ki je na T-2, od svojega operaterja zahteva popust na mesečni znesek, glede na to, da je neki program zaradi pravic na prenos športnih tekem skoraj tri teden zatemnjen?

V tem primeru to ni možno, saj gre za zakonito omejevanje predvajanja določene vsebine s strani izdajatelja televizijskega programa in ne gre za nedelovanje oziroma slabše delovanje storitev, za katero bi bil odgovoren operater.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava