Skoči do osrednje vsebine

Poročilo o razvoju trga elektronskih komunikacij za drugo četrtletje 2023

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije objavlja poročilo o razvoju trga elektronskih komunikacij za drugo četrtletje leta 2023. V tem četrtletju se nadaljuje pozitiven trend rasti števila aktivnih uporabnikov mobilne telefonije. Posebej opazno je skoraj 25% povečanje števila aktivnih uporabnikov omrežja 5G glede na predhodno četrtletje. To kaže, da se tehnologija 5G hitro uveljavlja in jo uporablja že vsak peti prebivalec. Nadaljuje se trend naraščajočega števila uporabnikov in povečanja prometa v okviru mobilnega širokopasovnega dostopa. To je odraz rastoče potrebe po zanesljivem in hitrem dostopu do interneta v vsakdanjem in poslovnem življenju. Nadaljuje se tudi  trend upada obsega mobilnih telefonskih klicev pa tudi števila priključkov fiksne telefonije ter pripadajočega prometa.

Pri širokopasovnih priključkih do interneta lahko opazujemo že trajen trend rasti njihovega števila, pri čemer večina priključkov omogoča dostop prek optičnega omrežja (54,25 %) in prek DOCSIS 3.0 tehnologije (25,31 %). Ti dve tehnologiji tako predstavljata že slabih 80 % vseh priključkov na slovenskem trgu elektronskih komunikacij.

V segmentu konvergenčnih storitev je v drugem četrtletju leta prišlo do povečanja števila paketov dvojčkov ter do rasti povezanih storitev brez ugodnosti in samostojnih širokopasovnih dostopov. Hkrati pa je v tem obdobju prišlo do zmanjšanja števila paketov trojčkov in paketov četverčkov.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava