Skoči do osrednje vsebine

Analiza produktov in storitev na maloprodajnem trgu širokopasovnega dostopa

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije objavlja analizo produktov in storitev na maloprodajnem trgu širokopasovnega dostopa, v kateri je zbrala podatke operaterjev, ki so decembra 2020 izvajali elektronske komunikacijske storitve širokopasovnega dostopa in so bili vpisani v uradno evidenco agencije kot aktivni operaterji. Podatke o maloprodajnih storitvah po priključkih je posredovalo 50 operaterjev.

Iz analize je med drugim razvidno, da je bila v opazovanem obdobju četverček (INT+TV+TEL+MOB) še naprej največkrat izbrana kombinacija storitev končnih uporabnikov, sledi ji trojček (INT+TV+TEL).

V opazovanem obdobju so se v 55,73 % naselij pojavljali trije ali štirje različni aktivni ponudniki na maloprodajnem trgu širokopasovnega dostopa.

Povprečna cena naročenega priključka, ki so jo uporabniki plačali, je bila 50,78 € z DDV za osnovne storitve, 52,41 € z DDV za osnovne in povezane storitve ter 52,06 € z DDV za celoten znesek ponudbe na priključku. V primerjavi z letom prej (december 2020) so končni uporabniki v povprečju plačali več na priključek.

61,94% končnih uporabnikov je v opazovanem mesecu doplačala za dopolnilne storitve, povprečno doplačilo teh uporabnikov za dopolnilne storitve je znašalo 10,25 €.

V opazovanem obdobju je 89 % širokopasovnih priključkov vključevalo tudi storitev televizije. Pri priključkih s storitvijo televizije je bilo povprečno število TV programov, ki so bili vključeni v osnovni paket storitev 178.

Agencija je od največjih operaterjev prvič zbrala dodatne podatke o internetnih hitrostih in izsledke navedla v 3. poglavju analize.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava