Skoči do osrednje vsebine

Agencija sodelovala na seminarju optičnih komunikacij in predstavila regulatorne aktivnosti agencije, katerih cilj je gradnja visokozmogljivih omrežij ter kakovostne, inovativne in dostopne storitve za končne uporabnike

Foto: Arhiv UL FE

Foto: Arhiv UL FE

Predstavnik Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije je na 26. seminarju optične komunikacije, ki ga organizira Fakulteta za elektrotehniko v Ljubljani, predstavil aktivnosti agencije v povezavi z regulacijo optičnih omrežij v Sloveniji s ciljem doseganja povezljivosti in ohranjanja konkurenčnih razmer na trgu. Povezljivost in konkurenčne razmere prinašajo inovativne, kakovostnejše in dostopnejše storitve za končne uporabnike.

Agencija je na predstavitvi izpostavila, da v Sloveniji že več kot polovica gospodinjstev za dostop do interneta uporablja optično omrežje, ki je eno ključnih za zagotavljanje povezljivosti in vključenosti v dobi digitalizacije družbe. V Sloveniji se nadaljuje trend rasti števila priključkov fiksnega širokopasovnega dostopa glede na število gospodinjstev, s čimer je Slovenija tudi že presegla povprečje EU.

Zaradi vse večje prisotnosti konkurenčnih infrastruktur se predhodna (ex ante) regulacija postopoma umika s posameznih upoštevnih trgov in ostaja samo na geografskih območjih, kjer še ni vzpostavljene učinkovite konkurence, ki je pogoj za večjo izbiro, inovacije in nižje cene storitev za končne uporabnike. Agencija je v okviru seminarja predstavila ne le glavne trende na trgu, pač pa tudi zadnje regulatorne ukrepe s pogledom v prihodnost.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava