Skoči do osrednje vsebine

Pojasnilo agencije v zvezi z oddajanjem Radia Ognjišče na območju Bohinja

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije v zadnjem obdobju prejema več vprašanj zainteresirane javnosti in prebivalcev glede oddajanja Radia Ognjišče na območju Bohinja, zaradi napovedi omenjene radijske postaje, da mora ugasniti tamkajšnji oddajnik.

Agencija v zvezi s tem pojasnjuje, da je Radio Ognjišče pred več kot dvema letoma na javnem razpisu z dne 29. 11. 2019 prejel pravico razširjanja programa za lokacijo Bohinj 1 na frekvenci 105,9 MHz z odločbo o dodelitvi radijskih frekvenc št. 38111-52/2020/7. Kljub temu Radio Ognjišče s te lokacije, za katero se je potegoval v okviru razpisa in pravico razširjanja programa tudi prejel, nikoli ni oddajal. Oddaja pa iz približno 10 km oddaljene lokacije na Voglu, za katero Radio Ognjišče dovoljenja agencije nima. Agencija ob tem pojasnjuje, da tako v zvezi s tem niso nastale nove okoliščine.

Skladno z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) je v Republiki Sloveniji uporaba radijskih frekvenc dovoljena le na podlagi odločbe o dodelitvi radijskih frekvenc. Imetnik takšne odločbe pa je na podlagi ZEKom-1 dolžan spoštovati pogoje, ki morajo biti izpolnjeni pri uporabi dodeljenih radijskih frekvenc (vključno z lokacijo oddajanja).

Ker Radio Ognjišče ne spoštuje odločbe o dodelitvi radijske frekvence, vodi agencija zoper navedeno radijsko postajo inšpekcijski postopek, ki pa še ni zaključen.

Prav tako agencija poudarja, da je možno kadarkoli vložiti vlogo za spremembo oddajne lokacije in predlagati drugo bližnjo mikrolokacijo, kar lahko stori tudi Radio Ognjišče, vendar tako, da se območje pokrivanja bistveno ne spremeni.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava