Skoči do osrednje vsebine

Agencija pripravila delavnico za predstavnike gospodarstva in lokalnih skupnosti

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije je pripravila delavnico z naslovom "Kako do lastnega brezžičnega omrežja za digitalizacijo gospodarstva in pametnih mest" za udeležence iz vrst gospodarstva in lokalnih skupnosti.

V. d. direktorja agencije mag. Tanja Muha je med drugim izpostavila, da se z uvajanjem napredne mobilne tehnologije 5G, ki omogoča visoke prenosne hitrosti in zelo majhne časovne zakasnitve, odpirajo vrata za razvoj pametnih mest in vasi, industrije 4.0, smartgridov, pametnih pristanišč, trgovskih in industrijskih središč. Digitalizacija gospodarstva naslavlja optimiziranje poslovanja, trajnostno krožno gospodarstvo in zeleni prehod ter razvoj novih inovativnejših storitev. Pametna mesta, vasi in središča pa nudijo številne možnosti in digitalno vključenost za lokalne skupnosti in lokalno prebivalstvo.

Zato je ključnega pomena, da je gospodarstvo pravočasno seznanjeno z javnim razpisom z javno dražbo agencije za dodelitev radijskih frekvenc v radiofrekvenčnih pasovih 2300 MHz in 3600 MHz za lokalno uporabo, ki bodo primerne predvsem za namenske storitve poslovnih uporabnikov – t.i. vertikale, da se lahko pravočasno odzove in vključi v postopek.

Agencija je predstavila pot do pridobitve frekvenc, ki so osnova za industrijo 4.0 ali za digitalizacijo posameznih področij. Poleg navedenega razpisa je agencija predstavila tudi druge javne razpise za podelitev frekvenc, primernih za vertikale, ki jih načrtuje v prihodnje.

Predstavniki gospodarstva, tako lokalnega kot globalnega, so skupaj s predstavniki znanstvene sfere predstavili številne primere dobre prakse uporabe omrežij v industriji, logistiki, transportu, ali na lokalnem nivoju.

Sklepna misel dogodka, skupna udeležencem delavnice, je bila, da je za iskanje optimalnih rešitev za uporabo spektra za vertikale ključno povezovanje vseh na delavnici sodelujočih strani: regulatorja, operaterjev, podjetij, ponudnikov opreme in akademskih inštitucij.

 

 

 

 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava