Agencija objavlja napotke o uporabi mobilnega telefona med počitnicami v tujini

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije je zbrala nekaj napotkov in priporočil glede uporabe mobilnega telefona med počitnicami znotraj držav članic EU in zunaj nje. Zbrani so odgovori na pogosta vprašanja uporabnikov pred odhodom v tujino o tem, ali je  uporaba telefona za klice, sporočila ali uporabo spleta v okviru EU obračunana po enakih cenah kot doma in kaj je dobro vedeti pred odhodom na dopust na območja zunanje meje EU in kaj denimo pred odhodom na križarjenje.

 

Ali me bo uporaba mobilnega telefona na dopustu na Hrvaškem stala več kot doma ali enako, kot če bi ga uporabljal doma?

Vaši telefonski pogovori in besedilna sporočila so tudi v drugi državi EU veljavni v skladu s pogodbo, ki ste jo sklenili v svoji državi. Temu rečemo gostovanje kot doma. Vaši klici v mobilno in stacionarno omrežje ter sporočila se zaračunajo po enaki ceni kot v domači državi.

Enako pravilo se uporablja tudi za klice ali sporočila, ki jih prejemate med bivanjem v drugi državi EU, tako tudi na Hrvaškem. Za prejem klicev ali sporočil med gostovanjem vam ne bodo zaračunali več, tudi če oseba, ki vas je poklicala, uporablja drugega ponudnika storitev. Uporaba telefona na Hrvaškem tako ne bo dražja kot v Sloveniji.

Izjema je podatkovno gostovanje, saj operaterji lahko omejujejo količino prenosa podatkov v gostovanju v skladu s politiko poštene uporabe. A o tem mora operater obvestiti uporabnika in sicer ob prvi prijavi v omrežje gostujočega operaterja.

Na Hrvaškem bi s plaže pošiljal elektronsko pošto, objavljal na družbenih omrežjih, gledal najljubši televizijski program. Ali bo to obračunano enako, kot če bi to počel doma?

Kadar potujete zunaj svoje države v drugo državo EU, vam ni potrebno plačevati dodatnih stroškov za uporabo mobilnega telefona. Tudi podatkovne storitve se zaračunajo po domačih stopnjah, po stopnjah v nacionalni tarifni shemi. Objavljanje na družbenih omrežjih, odgovarjanje na elektronsko pošto ali gledanje programa prek spleta vam operater ne more zaračunati dražje, kot doma. Je pa res, da pri podatkovnem gostovanju operaterji lahko omejujejo količino porabe prenosa podatkov v skladu s politiko poštene uporabe. A o količini prenosa podatkov, ki ga ima uporabnik vključenega v svojem paketu, mora operater uporabnika obvestiti ob prvi prijavi v tuje omrežje.

Ali bo uporaba mobilnega telefona med potovanjem po celotni EU obračunana enako, kot doma?

Uporaba mobilnega telefona za pogovore, sporočila, in prenos podatkov se vam bo med potovanji po celotni EU obračunavala po enaki ceni kot doma. To velja tudi za prejete klice in sporočila med gostovanjem. Edina izjema je pri podatkovnemu gostovanju, saj operaterji lahko omejujejo količino porabe podatkovnega gostovanja v skladu s politiko poštene uporabe. A o tem mora operater obvestiti uporabnika in sicer ob prvi prijavi v omrežje gostujočega operaterja.

Ali moram gostovanje po EU vključiti ali se to zgodi samodejno?

Storitve gostovanja po cenah kot doma vam ni potrebno posebej vključiti. Vaš operater vam mora samodejno omogočiti dostop do gostovanja v EU po domačih cenah.

Na kaj moram biti pozoren, če dopustujem na območjih blizu zunanje meje EU?

Če na vašem telefonu nimate nastavitve za ročno iskanje operaterjev, se na obmejnih področjih lahko zgodi, da se vaš telefon samodejno poveže z omrežjem, ki ni iz države znotraj EU. To se še posebej lahko zgodi na grških otokih zaradi bližine Turčije, na Hrvaškem ob meji z Bosno in Hercegovino, pa tudi denimo na obmejnem področju Italije s Švico. Najboljši način, da se temu izognete, je tako uporaba ročnih nastavitev za iskanje omrežja.

Odpravljam se na križarjenje po Sredozemlju. Ali bom ves čas lahko uporabljal mobilni telefon po istih cenah kot v Sloveniji?

Na križarjenju bodite pozorni, da se mobilni telefoni ne povežejo v neprizemna, to je satelitska omrežja, denimo ladijski satelitski sistem. Na odprtem morju, ko se mobilni telefoni zaradi oddaljenosti ne morejo povezovati v prizemna omrežja, se lahko povežejo na satelitsko omrežje. V tem primeru lahko pride do visokih stroškov pri gostovanju, saj za ta omrežja pravilo »gostovanje kot doma« ne velja. Cene klicev, sporočil ali uporabe spleta pa so bistveno višje.

Da se izognete nenamernemu gostovanju v satelitskih omrežjih je najbolje, da na svojem mobilnem telefonu v nastavitvah izključite uporabo satelitskega omrežja. To je lahko koristno tudi, če se zadržujete samo v pristaniščih.

Moja pogodba z operaterjem določa neomejeno količino klicev, sporočil in podatkov. Ali to velja tudi med dopustom v državah EU?

Uredba o gostovanju določa, da uporabniki v gostovanju uporabljajo mobilni telefon po enakih cenah kot doma. izjema je pri podatkovnemu gostovanju, saj operaterji lahko omejujejo količino porabe podatkovnega gostovanja v skladu s politiko poštene uporabe. A o tem mora operater obvestiti uporabnika in sicer ob prvi prijavi v omrežje gostujočega operaterja.

Odhajam na oddih v Veliko Britanijo. Kaj je pri uporabi mobilnega telefona drugače, odkar ta ni več del povezave?

Pravilo »gostovanje kot doma« za Veliko Britanijo ne velja. To pomeni, da boste tukaj uporabljali storitve mobilne telefonije po cenah, ki veljajo za gostovanje po ceniku operaterja. Priporočamo, da se pred gostovanjem pri svojem operaterju pozanimate o cenah gostovanja, ter o morebitnih zakupih dodatnih enot (minute pogovora, SMS sporočila in prenos podatkov), ki jih ponujajo nekateri operaterji, ki so praviloma precej cenejše od rednih cen.

Potujem na počitnice v Turčijo. Kakšni bodo stroški uporabe mobilnega telefona tukaj, izven EU?

Uredba o gostovanju v mobilnih omrežjih po enakih cenah kot doma velja samo v državah članicah EU ter na Norveškem, Islandiji in Liechensteinu. Povsod drugod, tudi v Turčiji, veljajo cene za gostovanje po ceniku operaterja. Priporočamo, da se pred gostovanjem pri svojem operaterju pozanimate o cenah gostovanja za posamezno državo, ter o morebitnih zakupih dodatnih enot (minute pogovora, SMS sporočila in prenos podatkov) za posamezne države, ki jih ponujajo nekateri operaterji, ki so praviloma ugodnejše od rednih cen.

Kako poskrbim, da bodo stroški uporabe telefona izven držav članic čim nižji?

Pred gostovanjem izven držav članic se pri svojem operaterju pozanimajte o možnostih gostovanja. Nekateri operaterji ponujajo cenejši zakup mobilnih storitev za posamezno državo. »Brezplačno komunikacijo« si lahko zagotovite tudi s pomočjo mobilnih aplikacij, do katerih lahko dostopate prek WiFi omrežja, ki je tudi v tujini na veliko mestih brezplačen.

Uporabljam predplačniško kartico. Ali jo lahko uporabljam tudi drugod po EU?

Seveda. Uporabniki predplačniških kartic lahko uporabljajo storitve mobilne telefonije tudi v gostovanju, za kar bodo plačevali enako ceno kot doma. Edina izjema je lahko pri količinski omejitvi za prenos podatkov v EU, o čemer pa mora biti uporabnik obveščen ob prestopu meje. Če ponudnik storitev predplačniškega uporabnika ob prestopu meje v EU ne bo obvestil o količinski omejitvi za prenos podatkov, pomeni, da ima uporabnik za gostovanje v EU za prenos podatkov na razpolago vso dobroimetje.

 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava