Skoči do osrednje vsebine

Agencija nadgradila Geoportal AKOS z mobilno verzijo

Kupujete hišo, parcelo ali stanovanje in ne veste, kje je najbližja železniška postaja ali pošta? Ali pa vas zanima, ali je pred vrati denimo optika?  Želite preveriti, kako blizu vašega doma je bazna postaja ali  če je mobilni signal dovolj kakovosten? 

Razpoložljivost fiksnih in mobilnih omrežij, gospodarska javna infrastruktura, tržni interes, bele lise in namere za skupne gradnje, to so le nekatere zbirke podatkov, ki lahko koristijo tudi in podjetjem ali občinam.

 

Tovrstne informacije zagotavlja portal Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije Geoportal AKOS. Agencija obvešča javnost, da je zdaj razvila njegovo prilagojeno verzijo za uporabo na pametnih mobilnih napravah.

Agencija se je za nadgradnjo odločila zaradi želja javnosti in zaradi vse večjih potreb uporabnikov po dosegljivosti Geoportala AKOS od koderkoli. Uporabnikom bo tako omogočen vpogled v najpomembnejše prostorske podatke tudi neposredno na terenu, kar prispeva k še večji odprtosti podatkov in učinkovitosti investicij pri gradnji visokozmogljivih omrežij.

Mobilna različica daje možnost vklopa lokacije, kar omogoča poizvedovanje po vpisanih podatkih na podlagi dejanske lokacije uporabnika  za omrežja, katerih pokritost portal prikazuje: mobilna, fiksna in ostala. Tako lahko preverite, kje so mobilne bazne postaje, kakšno internetno povezavo imate doma in podobno.

Ob vstopu uporabnika na Geoportal AKOS sistem zazna dostop z mobilno napravo in prikaže ustrezno verzijo, naprednejšim uporabnikom pa ostaja možnost preklopa na polno verzijo tudi na mobilnih napravah in s tem dostop do vseh možnosti, ki jih omogoča portal in celotnega nabora podatkov, med drugim tudi o poštni in železniški infrastrukturi. Pogledate lahko, kje je najbližja postaja z dostopom za gibalno ovirane osebe, preverite lahko namere o naložbah v telekomunikacije ali kje so poštni nabiralniki.

Geoportal AKOS splošni in strokovni javnosti omogoča dostop in pregledovanje prostorskih podatkov že od leta 2019, agencija pa ga vseskozi nadgrajuje in posodablja. Geoportal AKOS omogoča vpogled v več kot 60 slojev prostorskih podatkov, med katerimi so fiksna in mobilna infrastruktura elektronskih komunikacij ter pokritosti s temi omrežji in meritvami signala, gospodarska javna infrastruktura, namere o načrtovani gradnji, izražen tržni interes in identificirane bele lise za gradnjo širokopasovnih omrežij, podatki o poštnem in železniškem omrežju na področju Republike Slovenije ter nekatere dodatne analize in podporni sloji. Poleg tega Geoportal AKOS od konca prejšnjega leta omogoča še prikaze pokritosti mobilnih 5G omrežij po posameznih operaterjih, česar Slovenija pred tem zbrano na enem mestu še ni imela. Prav tako omogoča prikaz možnosti sprejema signalov prizemne digitalne avdio radiodifuzije T-DAB+. Meritve za ta prikaz so bile izvedene za vse multiplekse, DAB+ R1, DAB+ R2 in DAB+ R3.

Geoportal AKOS je med drugim tudi orodje, ki lahko prispeva k zmanjšanju stroškov izgradnje visokozmogljivih omrežij, spodbuja souporabo in skupno gradnjo. Prav tako omogoča odprtost podatkov ter zasledovanje ciljev v povezavi z višjo učinkovitostjo investicij, transparentnostjo delovanja ter proaktivno objavo in izmenjavo prostorskih informacij. Ob tem pa je pomembno še dejstvo, da tudi v mednarodnem merilu velja za primer odlične prakse, zaradi informativnosti, preglednosti in enostavnosti za uporabo.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava