Skoči do osrednje vsebine

Nova24tv.si: Javni razpis z javno dražbo za dodelitev frekvenc za zagotavljanje javnih komunikacijskih storitev končnim uporabnikom

Agencija odgovarja novinarju portala Nova24tv.si Luki Peršu.

V članku z naslovom Javni razpis Agencije za komunikacijska omrežja za dodelitev radijskih frekvenc je v nasprotju z evropsko direktivo, Republiki Sloveniji grozi plačilo denarne kazni smo predstavili pravno mnenje dr. Mateja Avblja. V njem Matej Avbelj zapiše: Utemeljitev AKOS, da je javni razpis morala objaviti, pa čeprav v nasprotju s pravom EU, ker da Slovenija že tako ali tako zamuja s podelitvijo določenih frekvenčnih pasov, je z vidika prava EU popolnoma nesprejemljiva in v celoti neupoštevna. Zato bi vam radi zastavili nekaj vprašanj:

  • Zanima nas, ali boste prevzeli odgovornost,  če bo Slovenija kaznovana in boste ponudili odstop? V primeru kazni, boste sami pokrili škodo iz svojega žepa?
  • Komentar, če želite sami še kaj dodati.

Ustrezna in pravočasna implementacija evropskih direktiv v slovenski pravni red ni v pristojnosti Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS. Evropski zakonik o elektronskih komunikacijah oz. EECC (Direktiva EU 2018/1972), na katerega se sklicuje dr. Avbelj v svojem pravnem mnenju, bi sicer v slovenski pravni red moral biti prenesen najkasneje do 21.12.2020. V zvezi s tem je na Ministrstvu za javno upravo v pripravi nov Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki bo moral biti sprejet v Državnem zboru RS. Niti agencija niti njegov direktor za nepravočasen prenos direktive v nacionalni pravni red zato ne moreta biti odškodninsko odgovorna. Poleg tega ni agencija nikoli navajala, da je javni razpis morala objaviti, pa čeprav v nasprotju s pravom EU, ampak zgolj da z razpisom ne more čakati na sprejem ZEKom-2. Ne glede na navedeno pa je agencija v javnem razpisu z javno dražbo za dodelitev frekvenc za zagotavljanje javnih komunikacijskih storitev končnim uporabnikom upoštevala določila EECC.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava