Skoči do osrednje vsebine

Agencija odgovarja Mladini v zvezi s televizijskim prenosom Svetovnega prvenstva v košarki 2023

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije odgovarja novinarju Mladine Luki Volku.

Zanima me, kako je mogoče, da SP v košarki ne bo predvajano na nacionalni TV Slovenija? Četudi zakon določa, da mora biti ogled športnih dogodkov omogočen večini ljudi, bo SP predvajano na dveh komercialnih televizijah, ne pa tudi na nacionalni televiziji.

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije sporoča, da lahko skladno z Zakonom o avdiovizualnih medijskih storitvah (ZAvMS) dogodek, ki se nahaja na seznamu najpomembnejših dogodkov, prenaša izdajatelj televizijskega programa, ki izpolnjuje zahteve po dostopnosti programov 75 odstotkom prebivalcev Republike Slovenije. Ta pogoj pa lahko doseže prek nacionalnega prizemnega radiodifuznega omrežja ali prek operaterjev elektronskih komunikacij. Tu pa mora biti televizijski program na voljo v takšni shemi operaterja, ki je dostopna vsem njegovim naročnikom storitve televizije.
Zakon tako prenosa tovrstnih dogodkov ne omejuje zgolj na RTV Slovenija, pač pa ga lahko prenaša tudi kdo drug, ki izpolnjuje opisani pogoj in ki je, kot je znano, odkupil avtorske pravice za prenos dogodka, ki so stvar tržnih razmerij.

Agencija je zadolžena za nadzor nad izvajanjem seznama pomembnejših dogodkov za televizijski prenos. Tako bo tudi razmere spremljala in v primeru prejema prijave suma kršitve zakona ali na podlagi lastne zaznave kršitve ukrepala v skladu s svojimi pristojnostmi.

 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava