Skoči do osrednje vsebine

Poročilo o razvoju trga elektronskih komunikacij za drugo četrtletje 2022

Digitalen je že vsak deveti telefonski priključek na fiksni lokaciji, kaže poročilo Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije o razvoju trga elektronskih komunikacij za drugo četrtletje leta 2022. Vsi ti uporabniki IP telefonskih storitev so sicer opravili manj prometa kot v četrtletju pred tem, pa vendar je bilo klicev toliko, da bi njihovi klici trajali neprekinjeno več kot 117 let, če so preračunani na enega samega uporabnika.

Čedalje več uporabnikov mobilnih storitev uporablja omrežje 5G, saj to v drugem četrtletju leta 2022 predstavlja že več kot 10 odstotkov glede na preostale, starejše tehnologije. Vsi mobilni uporabniki telefonskih storitev pri nas so opravili skoraj pol milijarde klicev. Opravili pa so tudi za več kot dvajsetkrat več minut odhodnega prometa, kot uporabniki IP telefonije.

Trend rasti NGA priključkov širokopasovnega dostopa do interneta se nadaljuje tudi v drugem četrtletju leta 2022 in znaša že 89,7 %. Nadaljuje se tudi trend rasti širokopasovnih priključkov do interneta, pri katerih je že vsak drugi priključek dostopa do interneta omogočen prek optičnega omrežja, oziroma v 50,5 %. Nadaljuje pa se tudi trend rasti števila priključkov fiksnega širokopasovnega dostopa glede na število gospodinjstev, ki v znaša 83,7 %, s čimer je Slovenija presegla povprečje EU.

Podatki za posamezna četrtletja in leta so na voljo na portalu eAnalitik.

 

 

 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava