Dosežen dogovor o podaljšanju uredbe o gostovanju

Svet EU, ki mu trenutno predseduje Slovenija, in Evropski parlament sta po pogajanjih 9. 12. 2021, dosegla dogovor o predlogu uredbe o mobilnem gostovanju v EU, ki predvideva podaljšanje uredbe o gostovanju (Roam Like Home) brez dodatnih stroškov do leta 2032 za vse članice EU. Dogovor morata Svet EU in Evropski parlament še formalno potrditi.

Nova uredba o gostovanju znižuje najvišje veleprodajne cene z namenom, da se zagotovi trajnostno zagotavljanje maloprodajnih storitev gostovanja po domačih cenah za operaterje po celotni EU. Tako je že obstoječa uredba omogočala, da se državljankam in državljanom med potovanjem po EU storitve klicev ali prenosa podatkov niso dodatno obračunavale, nova uredba pa prinaša še nekaj novosti.

Uporabniki bodo imeli v gostovanju znotraj EU dostop do enakih storitev kot v matični državi članici, če so v obiskani državi članici na voljo enaka omrežja in tehnologije. Uporabnik gostovanja, ki ima doma možnost uporabe storitev 5G, bo imel to možnost tudi v gostovanju, kadar so v obiskani državi članici tovrstne storitve na voljo.

Uporabniki bodo po novem bolje obveščeni o vrstah storitev, ki jim lahko povzročijo dodatne stroške, kot so klici na telefonske številke za pomoč strankam in številke služb za pomoč uporabnikom ali zavarovalnic. Te storitve so pogostokrat v domačem omrežju brezplačne ali cenejše, v gostovanju pa so se lahko za tovrstne klice do sedaj zaračunali dodatni stroški.

Po novem bodo uporabniki tako imenovanih neprizemnih omrežij s SMS sporočilom obveščeni o dodatnih stroških uporabe tovrstnih storitev. Ta omrežja se običajno uporabljajo za mobilno povezavo na letalih in plovilih, ter zanje ne veljajo pravila o gostovanju. Kadar državljani potujejo z letalom ali ladjo, se lahko njihovi mobilni telefoni neprimerno priključijo na neprizemno omrežje, zato bodo morali po novem operaterji uporabnikom ponuditi dodatna orodja za preprečevanje dodatnih stroškov, kot je onemogočanje povezav z neprizemnimi omrežji. Poleg tega bodo storitve gostovanja samodejno prekinjene, ko bodo potrošniki dosegli skupni znesek v višini 50 evrov ali drugo vnaprej določeno vsoto, z namenom preprečitve dodatnih stroškov gostovanja. To velja tudi za gostovanje zunaj EU.

Nova uredba bo tudi zagotovila, da se operaterji na veleprodajni ravni medsebojno obveščajo o tem, kako zagotoviti dostop do služb za pomoč v sili in podatkov o lokaciji klicočega – ne le za klice na številko 112, temveč tudi za alternativne načine dostopa. Uporabniki gostovanja ob vstopu v državo članico prejmejo sporočilo z informacijami o klicih na številko 112 in drugih razpoložljivih načinih dostopa do služb za pomoč v sili. Operater bo moral zagotoviti, da so o službah za pomoč v sili obveščeni tudi končni uporabniki invalidi. Uporabniki gostovanja bodo poleg tega prejemali obvestila nacionalnih aplikacij za opozarjanje javnosti, kadar bodo ti na voljo.

»Potovanje v tujino, ne da bi bilo treba skrbeti glede računov za telefon, je oprijemljiv del enotnega trga EU za vse Evropejce in Evropejke. Danes ne zagotavljamo le, da se bo ta izkušnja nadaljevala, temveč jo nadgrajujemo: boljša kakovost, boljše storitve, še večja preglednost,« je poudaril evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

Več informacij o sprejetem dogovoru je na voljo na naslednji povezavi.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava