Skoči do osrednje vsebine

BEREC objavil Smernice o zelo visoko zmogljivih omrežjih

Odbor regulatorjev organa evropskih regulatorjev za elektronske komunikacije (BEREC) je na 44. plenarnem zasedanju, ki je bil izveden virtualno med 1. in 2. oktobrom, potrdil več dokumentov, med drugim Smernice o zelo visoko zmogljivih omrežjih, ki predstavljajo vodilo nacionalnim regulatorjem elektronskih komunikacij o kriterijih, ki jih mora omrežje elektronskih komunikacij izpolnjevati, da se ga lahko, skladno z Evropskim zakonikom o elektronskih komunikacijah (EECC) smatra kot zelo visoko zmogljivega.

Na javno posvetovanje Evropske komisije o prenovi priporočil o dostopu se BEREC v odzivu strinja s prenovo in uskladitvijo z EECC, a izpostavlja, da naj veljavne določbe zakonika prevladujejo nad omenjenim aktom. Fleksibilnost, ki jo EECC omogoča regulatorjem elektronskih komunikacij pri izbiri ukrepov, naj ne bo okrnjena s priporočilom. Za priporočilo je pomembna tudi recipročnost z objavljenimi povezanimi dokumenti.

Program dela BEREC za leto 2021, ki bo predstavljen tudi na Forumu deležnikov 19. oktobra, bo objavljen v javno posvetovanje. Strateški cilj bo pravočasna zagotovitev storitev zelo visokozmogljivih omrežij in mobilnih omrežij 5G.

Izjava za javnost je dosegljiva na povezavi.

 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava