Tehnozvezdje: prizemno oddajanje televizijskih programov

Četrtek, 26.10.2017

Imam nekaj vprašanj glede prizemnega oddajanja televizijskega signala. Zanima me, kako agencija gleda na trenutno situacijo, ko so z dvb-t izstopili vsi glavni izdajatelji komercialnih programov in kaj namerava storiti, da bi to področje vsaj poskušala oživiti. Je v načrtu uvedba plačljive televizije na dvb-t, kako bi to izgledali in zakaj agencija tega nikoli prej ni dovolila in s tem omogočila alternative kablu in IP-TVju po zraku? In kakšno je vaše stališče o smiselnosti ali nujnosti uvajanja tehnologije dvb-t2?

Ker je povpraševanje po oddajanju TV programov prek prizemnih TV omrežij znatno upadlo, saj so se preko multipleksa C prenehali razširjati najprej programa POP TV in Kanal A in kasneje tudi program Planet TV, je agencija januarja 2017 pripravila javni posvet o možnostih razvoja plačljive digitalne prizemne televizije (glej povezavo). Prejela je odgovor Javnega zavoda RTV Slovenija, v katerem je ta navedel, da bi storitev lahko ponudili v sodelovanju z enim od obstoječih ponudnikov televizijskih paketov v Sloveniji. Sami bi lahko ponudili storitev oddajanja in kodiranja oz. multipleksiranja, partner pa naj bi se ukvarjal s strankami in pravicami za programe. Agencija je nato nemudoma začela iskati možnosti, da bi del prostih kapacitet multipleksa C namenila za oddajanje plačljive digitalne prizemne televizije. V tem tednu je agencije operaterju multipeksa C izdala odločbo, ki določa, da se del kapacitet multipleksa C lahko nameni ponujanju plačljive televizije.

Po mnenju agencije za obstoječi DVB-T omrežji prehod na DVB-T2 trenutno ni smiseln, saj povpraševanja po večjih kapacitetah ni, prav tako bi prehod zahteval znatne stroške zaradi zamenjave tehnologije. Za morebitna nova omrežja pa je uporaba DVB-T2 verjetna, kar pa bo odvisno od namembnosti morebitnih novih omrežij.

Lahko poveste kaj več o tej odločbi?
S to odločbo je za potrebe oddajanja prostodostopnih programov rezervirana kapaciteta multipleksa 8 Mbit/s, preostalih 14 Mbit/s pa lahko imetnik odločbe (RTV Slovenija) uporabi za oddajanje plačljive TV.

Če prav razumem, bo RTV Slovenija (OiZ) skrbel za tehnični del, storitev pa bo ponujal nekdo drug. Bo tega partnerja našel RTV sam ali kako?
RTV Slovenija kot operater omrežja bo lahko proste kapacitete ponudil potencialnim ponudnikom storitve plačjive TV.

In kaj pomeni del kapacitet multipleksa C? Ne bi za konkretno storitev potrebovali vsaj dveh multipleksov v celoti?
Trenutno obratuje omrežje multipleks C, ki je le delno zasedeno. Zaradi tega se bodo za plačljivo TV najprej izkoristile te proste kapacitete. V primeru, da se bo pojavil interes po večjih kapacitetah za plačljivo TV, bo agencija preučila možnosti za podelitev frekvenc za nova prizemna omrežja.

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije
Stegne 7, 1000 Ljubljana, Slovenija
T: 01 583 63 00
F: 01 511 11 01
E: info.box@akos-rs.siUradne ure:
PON - PET 9:00 - 11:00
SRE - 13:00 - 14:00
Uradne ure po telefonu:
PON - PET 9:00 - 14:00

© 2014 AKOS. Vse pravice pridržane.