Nasveti za uporabo mobilnikov v tujini

Torek, 03.07.2012

Kako se izogniti visokim računom, ki so posledica uporabe mobilnikov v tujini - objavljamo nekaj preprostih nasvetov.

Ročno izberite omrežje najugodnejšega tujega operaterja

Če je vaša najugodnejša ponudba oz. posebna tarifa vezana na določeno tuje omrežje, vam priporočamo, da ob prihodu v tujino ročno nastavite omrežje najugodnejšega tujega operaterja, saj telefon samodejno izbere omrežje operaterja z najboljšim signalom. Prav tako je ročna izbira omrežja priporočljiva na obmejnih območjih, kjer je signal vašega domačega operaterja šibkejši od tujega, za katerega veljajo cene gostovanja v tujini, čeprav imate možnost ročne izbire domačega operaterja.

Bodite pozorni na interval zaračunavanja storitev

Pri uporabi storitev bodite pozorni na interval zaračunavanja storitev v tujih omrežjih. Običajno velja pri klicih 60 sekundni interval zaračunavanja, kar pomeni, da se pri odhodnem oz. dohodnem klicu polno zaračuna vsaka začeta minuta pogovora. Pri prenosu podatkov je ta interval običajno 100 kB, v skupno količino podatkov pa se štejejo tako podatki preneseni iz omrežja k uporabniku, kakor tudi nazaj. Pri uporabi storitve MMS se tako pri poslanem kot tudi prejetem sporočilu zaračuna količina prenesenih podatkov oz. minimalno 100 kB, poslano MMS sporočilo pa se zaračuna še posebej kot opravljena storitev.

Vključite blokado prenosa podatkov oz. nastavite limit

Pri mobilnem gostovanju so cene prenosa podatkov občutno višje kot v domačem omrežju. Če prenosa podatkov v tujini ne boste uporabljali, priporočamo, da vključite storitev blokade prenosa podatkov v tujini. Nekateri operaterji omogočajo tudi nastavitev limita za prenos podatkov v tujini in imajo samodejno vključen limit za prenos podatkov v višini 50 EUR brez DDV ter prejem obvestila, ko poraba doseže 80 odstotkov limita. Če prenos podatkov potrebujete, se pri vašem operaterju pozanimajte za podatkovne pakete za tujino, ki nudijo cenovno ugodnejše možnosti. V spodnji tabeli so opisani postopki blokade prenosa podatkov za različne operaterje.

 

  Kako blokirati prenos podatkov?
Telekom Slovenije Blokada: SMS z vsebino TUJINA GPRS NE na 1918
Ponoven vklop: SMS z vsebino TUJINA GPRS DA na 1918
Simobil Obrnite se na klicni center 040 40 40 40 ali prek portala Moj Si.mobil z osebnim geslom in uporabniškim imenom
Tušmobil

Zaporo prenosa podatkov aktivirate prek obrazca na prodajnih mestih Tušmobila

Debitel Blokada: SMS z vsebino TUJINA GPRS NE na 4949
Ponoven vklop: SMS z vsebino TUJINA GPRS DA na 4949
Izimobil

Blokada: SMS z vsebino TUJINA GPRS NE na 4008

Ponoven vklop: SMS z vsebin TUJINA GPRS DA na 4008

Izključite posodabljanje in aplikacije, ki potrebujejo nenehno povezljivost

Svetujemo vam, da pred odhodom v tujino preverite in izključite samodejna posodabljanja programske opreme in aplikacij (vremenska napoved, novice ipd.), saj vam lahko povzročijo nepredvidene stroške za prenos podatkov. Uporabniki pametnih telefonov pa bodite še posebej previdni pri uporabi aplikacij, ki potrebujejo nenehno povezljivost z internetom, tako da povezavo omogočite le po potrebi.

Uporabljajte brezplačne brezžične dostopovne točke

Uporabnikom pametnih telefonov svetujemo, da za dostop do interneta uporabljajo brezplačne Wi-Fi točke, najlažje jih najdete prek googlove storitve Zemljevid (v iskalnik vnesite wi-fi spots). Prav tako se velja pozanimati, če vaš telefon podpira internetno telefonijo (npr. Skype), saj lahko tako prek Wi-Fi točk telefonirate brezplačno.

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije
Stegne 7, 1000 Ljubljana, Slovenija
T: 01 583 63 00
F: 01 511 11 01
E: info.box@akos-rs.siUradne ure:
PON - PET 9:00 - 11:00
SRE - 13:00 - 14:00
Uradne ure po telefonu:
PON - PET 9:00 - 14:00

© 2014 AKOS. Vse pravice pridržane.