Dnevnik - podeljevanje frekvenc za testiranje 5G tehnologije

Petek, 12.10.2018

Agencija odgovarja novinarju Dnevnika Klemnu Košaku.

 

Med razpravo v DZ se je pojavilo vprašanje, ali BTC res dejansko sodeluje pri evropskem projektu, na podlagi katerega naj bi dobil frekvence za testiranje 5G tehnologije. Ga. Muha je dejala, da bo to preverila ...

Agencija je v postopku izdaje odločb preverila obstoj evropskega projekta, ni pa preverila načina sodelovanja BTCja.

Neuradno so mi povedali, da se je BTC dogovarjal za sodelovanje pri projektu InnoHPC, ni pa še prišlo do končnega dogovora. Je to res? Bi to lahko bilo sporno? Videl sem, da je 53. člen zelo nedoločen glede tega, kakšno zvezo mora imeti prosilec za frekvenco z evropskim projektom. Torej, kakšno vlogo pri evropskem projektu mora imeti prosilec, da lahko dobi frekvenco za daljše obdobje? Nosilec projekta, partner, sodelavec, potencialni sodelavec …?

Če se frekvence uporabi za namen preizkusa novih tehnologij v okviru evropskih razvojnih projektov, lahko agencija izda odločbo o dodelitvi radijskih frekvenc. Iz zakona sledi, da je pomembna uporaba frekvenc za testiranje v okviru projekta, ne pa kaj je prosilec.

Z AMZS so mi sporočili, da z BTC sodelujejo, vendar ne v okviru Evropskega projekta. Torej se pri teh frekvencah pojavlja enako vprašanje kot pri tistih, podeljanih na podlagi InnoHPC.

AMZS je v svoji vlogi za pridobitev tesnih frekvenc med drugim navedel "V okviru ekosistema AV LL daje AMZS območje AMZS centra varne vožnje kot komplementarno kontrolirano in zaprto testno območje, BTC-jevem območju, ki je odprt ter z velikim številom različnih uporabnikov. Skupaj nastopamo tako neposredno na trgu pri dostopu do pomembnih svetovnih proizvajalcev, prav tako pa tudi na različnih mednarodnih in evropskih razpisih."
 

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije
Stegne 7, 1000 Ljubljana, Slovenija
T: 01 583 63 00
F: 01 511 11 01
E: info.box@akos-rs.siUradne ure:
PON - PET 9:00 - 11:00
SRE - 13:00 - 14:00
Uradne ure po telefonu:
PON - PET 9:00 - 14:00

© 2014 AKOS. Vse pravice pridržane.