Akos ugotovil kršitve načela nevtralnosti interneta

Petek, 23.01.2015

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS je v nadzornih postopkih zoper Telekom Slovenije in Simobil ugotovila kršitve načela nevtralnosti interneta. Omenjeni družbi sta kršili Zakon o elektronskih komunikacijah, ker sta glede na vsebino različno obravnavali podatkovni promet, ki ga ponujata svojim uporabnikom. Agencija jima je z odločbo naložila odpravo nepravilnosti.

 

Omenjeni družbi morata  v 60 dneh po prejemu odločbe prenehati različno obravnavati internetni promet za prenos glasbenih podatkov preko storitve »Deezer« (Telekom Slovenije) in aplikacije »Hangar mapa« (Simobil) od internetnega prometa, ki ga končni uporabnik prenaša z uporabo drugih storitev dostopa do interneta. Različno obravnavo internetnega prometa morata odpraviti tako, da ves internetni promet (t.j. neodvisno od tipa storitve v zvezi s katero je ta promet nastal) v celoti upoštevata v okviru zakupljene količine podatkov telekomunikacijskega paketa končnega uporabnika.

 

Po slovenski zakonodaji operaterji omrežij in izvajalci storitev dostopa do interneta ne smejo ponujati svojih storitev do le določenih spletnih strani, storitev ali aplikacij, medtem ko je dostop do drugih spletnih strani, storitev ali aplikacij onemogočen ali obravnavan na drugačen način. To pomeni, da dostop do drugih spletnih strani, storitev ali aplikacij ne sme biti blokiran, zanj ne smejo veljati drugačni parametri kakovosti storitve (npr. hitrost prenosa, zakasnitev), prav tako ne sme biti drugače cenovno ovrednoten oziroma zanj ne smejo veljati različni plačilni pogoji ali obračunske enote. Katera koli storitev dostopna preko interneta ne sme biti omejevana, tudi če je konkurenčna storitvi operaterjev omrežij ali izvajalcev storitev dostopa do interneta.

 

Slovenija je sicer ena redkih držav, ki je internetno nevtralnost zapisala v Zakon o elektronskih komunikacijah, saj gre za enega ključnih pogojev za razvoj novih inovativnih storitev. Obenem pa je to področje zaradi vplivov različnih industrij in interesa javnosti tudi predmet razprav v Evropski komisiji, Evropskem parlamentu ter v vladah posameznih držav.

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije
Stegne 7, 1000 Ljubljana, Slovenija
T: 01 583 63 00
F: 01 511 11 01
E: info.box@akos-rs.siUradne ure:
PON - PET 9:00 - 11:00
SRE - 13:00 - 14:00
Uradne ure po telefonu:
PON - PET 9:00 - 14:00

© 2014 AKOS. Vse pravice pridržane.