AKOS podelil pravice razširjanja radijskega programa v digitalni radiodifuzni tehniki

Sreda, 07.09.2016

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije je na podlagi razpisa, ki ga je objavila 10. 6. 2016, izdala odločbe o podelitvi pravice razširjanja radijskega programa v digitalni radiodifuzni tehniki na območju Republike Slovenije. Digitalno pravico je na razpisu dobilo 8 ponudnikov za 9 radijskih programov. Pravico za digitalno oddajanje ima tudi Radiotelevizija Slovenija za 4 radijske programe.

 

Skupno ima digitalno pravico 9 izdajateljev za 13 radijskih programov:

  • Radiotelevizija Slovenija javni zavod, Ljubljana, za radijske programe: 1. Program Radia Slovenija – Prvi; Radio Slovenija, drugi program – Program Val 202; Radio Slovenija, tretji program – Program ARS in Radio Slovenia International;
  • Radio Ognjišče d.o.o. Koper za program Radio Ognjišče;
  • Radio Antena d.o.o. Ljubljana za program Radio Antena;
  • Radio Center d.o.o. za programa Radio Center Slovenija in Narodni radio;
  • Radio Brezje d.o.o. za program Rock Radio Štajerska;
  • Radio 2 d.o.o. za program Radio 2;
  • Radio 3 d.o.o. za program Europa 05;
  • Radijsko združenje A-Radio Žalec za program A-radio;
  • Radio Maksi d.o.o. za program Radio Radio.

 

Nova tehnologija na področju radijskega oddajanja se tako uveljavlja tudi v Sloveniji, kjer naj bi digitalni radio zaživel še ta mesec. Operater omrežja RTV Slovenija je po odločbi o dodelitvi radijskih frekvenc za omrežje DAB+ za celotno ozemlje RS - Multipleks R1 - dolžan najkasneje do 19. 9. 2016 začeti oddajati radijske programe na oddajnih točkah Tinjan, Nanos, Krvavec, Krim, Trdinov vrh, Plešivec in Pohorje. RTV Slovenija je sicer 2. 9. 2016 že začela poskusno oddajati z oddajnika na Krvavcu.

 

Izdajatelji, ki so za svoje radijske programe pridobili digitalno pravico, morajo pričeti razširjanje in oddajanje radijskega programa najkasneje v roku treh mesecev od začetka zagotavljanja storitev na multipleksu, in sicer na celotnem območju pokrivanja, ki ga zagotavlja multipleks.

 

Agencija ocenjuje, da bo za notranji prenosni sprejem pokritost znašala več kot 60% prebivalstva Republike Slovenije, za mobilni sprejem pa več kot 70% prebivalstva Republike Slovenije, vključno z večjim delom avtocestnega križa. Podatki o pokritosti prebivalstva so dostopni na spletni strani operaterja (glej povezavo).

 

Poslušalci bodo za sprejem programov v digitalni tehniki potrebovali ustrezne sprejemnike, ki morajo obvezno imeti oznako DAB+. Oznaka DAB ni dovolj, saj sprejemnik, izdelan za DAB, ni zmožen dekodiranja DAB+ signala. V Sloveniji je že možno kupiti sprejemnike, ki omogočajo DAB+ signal (tudi hibridne FM/DAB+ sprejemnike), pa tudi posamezni proizvajalci avtomobilov DAB+ sprejemnike že vgrajujejo v avtomobile.

 

Začetek digitalnega radia pa ne pomeni ugašanja analognega FM radia. FM radio v Sloveniji ostaja, kar pomeni, da bo mogoče obstoječe radijske programe poslušati kot do sedaj. DAB+ omrežje bo namreč obratovalo vzporedno z analognimi FM omrežji, saj digitalni radio ni nadomestek za analogni FM radio,  temveč vzporedna pot, ki nudi predvsem dodatne zmogljivosti.

 

Omrežje s tehnologijo DAB+ prinaša nadgradnjo več kot 20 let stare tehnologije DAB (Digital Audio Broadcasting) in za poslušalce določene prednosti z učinkovitejšim kodiranjem zvoka (HE-AAC v2) in boljšo kakovostjo zvoka ter oddajanje 10 in več programov prek enega multipleksa oziroma omrežja. Poleg radijskega programa (oziroma zvoka) nova platforma omogoča večpredstavne vsebine, ki lahko dopolnjujejo radijske programe ali ponujajo povsem nove storitve, kot so tekstovna in slikovna sporočila v zvezi s predvajanim programom, elektronski programski vodič, prometne informacije v obliki dodatnih tekstovnih ali slikovnih sporočil.

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije
Stegne 7, 1000 Ljubljana, Slovenija
T: 01 583 63 00
F: 01 511 11 01
E: info.box@akos-rs.siUradne ure:
PON - PET 9:00 - 11:00
SRE - 13:00 - 14:00
Uradne ure po telefonu:
PON - PET 9:00 - 14:00
Brezplačna stevilka 080 2735
PON - PET 9:00 - 13:00
© 2014 AKOS. Vse pravice pridržane.