Radio1: prijave motenj, ki jih pozročajo italijanske radijske postaje

Ponedeljek, 11.02.2019

Agencija odgovarja odgovornemu uredniku radijske mreže Radio 1 Andreju Vodušku.

 

Koliko prijav zoper motnje, ki jih povzročajo italijanske radijske postaje je AKOS poslal v Italijo v letu 2018? Na koga vse je AKOS v letu naslovil prijave motenj (točen naziv vsakega italijanskega organa in naslov)? Ali je AKOS v svojih prijavah motenj navedel ime italijanske radijske postaje, ki povzroča motnjo, frekvenco in oddajno točko od koder prihaja motnja?

Agencija uvodoma pojasnjuje, da radijske motnje pri sprejemu signalov slovenskih difuzijskih radijskih postaj raziskuje in prijavlja administracijam sosednjih držav v naslednjih primerih:

  • vedno ko imetniki odločb o dodelitvi radijskih frekvenc motnje sprejema signalov njihovih radijskih postaj prijavijo agenciji;
  • ko agencija pri rednih ali izrednih meritvah zazna, da je sprejem katerega od signalov slovenskih difuzijskih radijskih postaj moten s signalom iz tujine;
  • občasno agencija izvaja merilne kampanje, ko na nekem področju preveri motenost sprejema signalov slovenskih difuzijskih radijskih postaj.


Agencija je do sedaj posredovala številne prijave motenj  Republiki Italiji, v letu 2018 je bilo 6 prijav zaradi motenj italijanskih postaj. Vse prijave motenj je posredovala na naslov italijanske administracije, ki se ukvanja z upravljanjem radiofrekvenčnega spektra: Ministero dello Comunicazioni, Direzione Generale Pianificazione e Gestione delle Frequenze, Divisione 3, Sezione 2, Viale America 201, 00144 Roma. Prijave so bile poslane na obrazcu Svetovne telekomunikacijske zveze (ITU), kjer je navedeno ime italijanske radijske postaje (identifikacija), v kolikor je bila identificirana ter frekvenca. Oddajne točke motilne postaje agencija v teh prijavah ne navaja, saj fizično ne more preverjati lokacij oddajnih točk v tujini.

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije
Stegne 7, 1000 Ljubljana, Slovenija
T: 01 583 63 00
F: 01 511 11 01
E: info.box@akos-rs.siUradne ure:
PON - PET 9:00 - 11:00
SRE - 13:00 - 14:00
Uradne ure po telefonu:
PON - PET 9:00 - 14:00

© 2014 AKOS. Vse pravice pridržane.