Portal PLUS: FM frekvence

Torek, 07.02.2017

Agencija odgovarja odgovornemu uredniku Portala PLUS Dejanu Steinbuchu.

 

Katere so mednarodno usklajene analogne frekvence v Sloveniji, ki še niso podeljene (FM radio)? Ali drži, da sploh nimate seznama prostih FM frekvenc? Ali držijo neuradne informacije, da zaposleni na agenciji namerno skrivajo proste frekvence?

Agencija v skladu s 24. členom ZEKom-1 skrbi za učinkovito in nemoteno uporabo radiofrekvenčnega spektra Republike Slovenije in pri tem izvaja postopke upravljanja z radiofrekvenčnim spektrom, ki neposredno vplivajo na radiofrekvenčni spekter Republike Slovenije. Radijska frekvenca je prosta šele takrat, ko jo agencija kot tako (to je kot prosto radijsko frekvenco) objavi v Uradnem listu Republike Slovenije oz. ko agencija objavi javni razpis za podelitev proste radijske frekvence. Da radijska frekvenca lahko postane prosta in jo je možno podeliti, izvaja agencija aktivnosti, med katere sodijo tudi postopki mednarodnega usklajevanja radijskih frekvenc, postopki upravljanja z radiofrekvenčnim spektrom (v tem pogledu predvsem postopki po uradni dolžnosti za zagotavljanje učinkovite rabe radiofrekvenčnega spektra), pa tudi postopki za odpravo ali omilitev vpliva motenja sprejema. Vsi ti postopki vplivajo na možno uporabo radijskih frekvenc in tehnične parametre s katerimi te frekvence lahko obratujejo. Agencija tako radijskih frekvenc, tehničnih parametrov posameznih radijskih frekvenc oz. postopkov upravljanja z radiofrekvenčnim spektrom, ne komentira, oz. jih objavi šele ob uvedbi javnega razpisa kot proste radijske frekvence. Iz navedenega izhaja, da vaše neuradne informacije ne držijo.


Koliko frekvenc ste v zadnjih petih letih (po letih) podelili in kateri radijski postaji?

V zadnjih petih letih je izdala odločbe o dodelitvi radijskih frekvenc samo za tiste frekvence, ki se skladno z veljavno zakonodajo izdajajo na vlogo brez javnega razpisa. Gre za FM frekvence, ki se po Zakonu o RTV podeljujejo brez javnega razpisa za programe RTV Slovenija, ter za frekvence, ki so bile podeljene kot dodatne frekvence zaradi motenja.

Za radijske programe RTV Slovenja je bilo v zadnjih 5 letih podeljenih 25 FM frekvenc, še tri FM frekvence pa so bile podeljene izdajateljem NOVA NOVA d.o.o., Radio Capris d.o.o. , Radio Ognjišče d.o.o. (vsakemu po ena ) kot dodatne oddajne točke.


Je predviden razpis, prek katerega boste podelili frekvence? Kdaj, katere frekvence?

Agencija je dne 19.6.2014 na spletni strani www.akos-rs.si objavila Analizo radijske ponudbe v Republiki Sloveniji in možnosti za njen razvoj, ki je služila kot podlaga za strategijo SRDF za podelitev FM frekvenc. Agencija je že tedaj začela pripravljati v omenjenih dokumentih predvidene razpise za FM frekvence, ki so prav tako navedene v teh dokumentih. Agencija razpisa še ni objavila zaradi kompetenčnega spora s SRDF v zvezi s postopkom izvedbe javnega razpisa, vendar se pogovori s SRDF nadaljujejo. Agencija poudarja, da v postopkih upravljanja z radiofrekvenčnim spektrom lahko prihaja tudi do sprememb posameznih radijskih frekvenc.

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije
Stegne 7, 1000 Ljubljana, Slovenija
T: 01 583 63 00
F: 01 511 11 01
E: info.box@akos-rs.siUradne ure:
PON - PET 9:00 - 11:00
SRE - 13:00 - 14:00
Uradne ure po telefonu:
PON - PET 9:00 - 14:00
Brezplačna stevilka 080 2735
PON - PET 9:00 - 13:00
© 2014 AKOS. Vse pravice pridržane.